اتصال خورجینی
در گذشته رایجترین شکل اتصال در ساختمانهای اسکلت فلزی در ایران، اتصال خورجینی بود. چگونگی اجرای اتصال خورجینی بدین شرح است که تیرهای باربر از دو سمت ستونها، به شکل یکسان عبور داده میشوند و روی نبشیهایی که در طرفین ستون نصب شدهاند واقع میگردند. عموماً یک نبشی در بالای هر تیر میگذارند بنابراین اتصال خورجینی، تأمینکنندهی نشیمن جهت عبور یک جفت تیر سراسری از طرفین است.
این اتصال بنا به دلایلی همچون سادگی اجرا، کاهش هزینه، کمکردن نیمرخ بالپهن و قابلیت استفاده از شمارههای بالای نیمرخ IPE در ایران دارای کاربردهای وسیعی بوده است. از کلیدیترین اجزای اتصال خورجینی میتوان به نبشیهای بالا و پایین اتصال اشاره کرد. تیرهای اصلی قابها که به شکل یکسره از کنار ستونها میگذرند، روی نبشیهای نشیمن سوار میشوند و غالباً از یک نبشی اتصال کوچک هم به منظور اتصال بال فوقانی تیر به ستون استفاده میگردد که کمی گیرداری در اتصال ایجاد میکند. انتخاب نبشی تحتانی با عرضی پهنتر از پهنای بال تیر I شکلی که روی آن قرار میگیرد انتخاب میشود و دلیل این موضوع فراهم کردن سطحی است که بتوان تیر را به نبشی جوش داد.
زمانی که آمادهسازی ستون به حالت خوابیده روی زمین صورت میگیرد، نبشیهای تحتانی در محلهای خود جوشکاری میشوند و بعد از نصب ستونها و قراردادن تیرها به روی نبشهای تحتانی، بال تیر به نبش تحتانی به حالت افقی جوش خورده و سپس نبشی فوقانی نصب و به بال فوقانی تیر جوش میگردد.
قاب با اتصال خورجینی صرفاً به منظور تحمل بارهای قائم طراحی میشوند. این اتصال عملکرد مناسبی در برابر بارهای جانبی ندارد و فقط برای تحمل بارهای قائم مناسب است. لذا بارهای جانبی باید توسط سیستمهای دیگر مانند مهاربندها تحمل شوند. به عنوان مثال در سازه شکل زیر در یک طرف اتصالات خورجینی و در طرف دیگر اتصالات ساده به کار رفته و هیچگونه مهاربند جانبی برای آن طراحی نشده است. لذا این موضوع باعث شده تا نیروی زلزله به طور مستقیم به دیوارهای میان قاب ورود پیدا کند و به دلیل اینکه این دیوارها، ظرفیت باربری کمی دارند، به طور کامل تخریب میشوند.
خیلی سایت خوب و مفیدی دارید لطفا درباره میراگر ها هم اگر امکانش بود مقاله بگذارید با تشکر.
سلام مهندس روزبخیر.
در اسرع وقت مقاله جامعی درباره میراگر ها روی سایت قرار داده خواهد شد. با ما همراه باشید.